top of page

Látnivalók

 

Mariazellerland, az ég ajándéka.

 

Így tartják a helyiek. S mennyire igazuk van. A mennyországban találjuk magunkat, ha ide érkezünk. A város és környéke rengeteg látnivalót, programot, időtöltést  kínál számunkra. A gyönyörű természeti adottságok kiegészülnek az emberi kéz által alkotott, nem mindennapi építményekkel, épületekkel.

A Bazilika fantasztikus gyűjteménye, a néprajzi múzeum tárlatai, a favágók élményparkja, a patika, a likőrüzem, a mézeskalács készítő üzem, a kis templomok, kápolnák, a környék múzeumai,  stb.  mind, mind színes élményekben részesítenek minket.

Vendégeinknek szeretnék segíteni, hogy a nálunk töltött időt változatosan töltsék el. A mozgás, természetjárás, sport mellett lehetőséget kínálunk, hogy a gazdag történelmi múlt emlékeit és a hely kultúrális értékeit is megismerjék.

Mariazell nevezetességei

Mariazell főként, mint zarándokhely ismert. Évszázadok óta jönnek a zarándokok Máriához imádkozni. Legismertebb épülete a Bazilika.

Bazilika: a jellegzetes, háromtornyú templom, a város jelképe. Különleges módon ötvözi a gótika és a barokk jegyeit, oltárát Fischer von Erlach készítette.  A bazilikában található páratlan egyházi gyűjteményt és múzeumot feltétlenül meg kell nézni. Ajánlott a  több nyelvű, /magyarul is/  magnós idegenvezetést igénybevenni.  A templomnak több magyar vonatkozása is van. Nagy Lajos építtette a gótikus templomot, illetve Mindszenty bíboros itt volt eltemetve, majd hamvait a rendszerváltás után Esztergomba vitték.  

Hagyományok háza: a múzeum 25 kiállítóteremben mutatja be, hogy hogyan éltek több, mint 100 évvel ezelőtt a falusi emberek és a favágók a hegyekben.  Népszokásokat, kihalt mesterségeket ismerhetünk meg. Igazi időutazás a múltba.  

Magnus sziklája (Ursprungsfelsen): a legenda szerint ez a szikla zárta el a hittérítő ferences szerzetes, Magnus Klause  útját, aki egy fából faragott Mária szobrot cipelt.  Ám az imái hatására kettéhasadt, és tudta folytatni útját. Később egy cellát épített a Mária szobornak a sziklába. Ide vezetik vissza a város eredetét és nevét. Maria a cellában = Mariazell .  Ide jöttek az első zarándokok.   A sziklához jelölt turistaút vezet. 

Ausztriában és Marizellben is fontos a hagyományok megőrzése, ápolása.  Több kis üzembe tekinthetünk be a városban, ahol hagyományos úton állítják elő termékeiket a mesterek. A mai modern rohanó világban jóleső érzés visszamenni az időben.    

Patika: múltszázad elején érezhetjük magunkat a mariazelli patikában. Tartanak idegenvezetést is, ahol megleshetjük, hogyan készülnek a természetes alapanyagokból, gyógynövényekből  a gyógyító termékek.  

  

Arzberger likőrüzem:  érdemes megnézni a 33 különböző gyógynövényből készülő gyomorkeserű gyártását, majd csomagoltatni  a gyógyító nedűből. 

Pirker mézeskalács sütő üzeme: a zarándokok a hosszú útra vittek magukkal élelmet. 300 éves múltra tekint vissza a mézeskalács sütöde. Az üzem megtekintése után ajánlatos csomagoltatni a finomságokból.

Szent kút (Heiliger Brunnen): a kút vizének gyógyító erőt tulajdonítanak, így a zarándodok is gyakran visznek belőle haza.

Mechanikus betlehem: a Kálváriahegyen egy magánházban látható egyedülálló betlehem 12 újtestamentumi jelenetet ábrázol összesen 130 mozgó figurával.

Múzeumvillamos (Museumstramway): Mariazell vasútállomásán látható a világ legrégibb gőzvillamosa. A korhűen helyreállított kocsik a 19. századhangulatát idézik. Nyári hétvégeken az Erlaufseehez utazhatnak a turisták a  korhű gőzmozdony vontatta vonatokon.

Mariazelli vasút: a 85 km hosszú keskeny nyomtávú kisvasút romatikus utazást kínál Sankt Pölten és Mariazell között. Ezt a csodálatos útvonalat nem szabad kihagyni. Áthalad az osztrák Grand -Canyonnak hívott  Ötscher hegységen.   Sankt Pölten is rengeteg látnivalóval várja a turistákat.  

Bürgeralpe: Mariazell 1267 m magas hegyére gyalogosan vagy kabinos felvonóval is fel lehet jutni. Télen-nyáron számos programlehetőséget kínál. A páratlan  kilátás mellett, a hegyen sípályák, szánkópályák, egy kilátó és  élménypark  várja a látogatókat. Nyáron a Bergwelle keretein belül minden pénteken koncerttel összekötött lézershow szórakoztatja az ide látógatókat. 

Holzknechtland élménypark: a Bürgeralpén található élménypark és múzeum a favágók és az erdő életét mutatja be. Kisvonat, állatsimogató várja a kicsiket.

Gemeindealpe: már Alsó-Ausztria területén található a mariazelli vidék legmagasabb pontja. Az 1626 méter magas hegyre ülőliftekkel lehet feljutni, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező hegyvidékre. Télen közkedvelt síterep. Nyáron rollerrel lehet lerobogni a hegytetőről. Csak bukósisakban és 8 éves kor felett.

Erlaufsee: Mariazellerland kristályvizű tava. Strandolásra vizi sportokra kiválóan alkalmas.

 

Salza: 88 km hosszú folyó jól ismert a vadvízi túrázók körében. Mariazell közelében ered. Több túraútvonal is keresztezi. Napijeggyel lehet pisztrángozni.  

Összegyűjtöttük 100 km-es körzetben a látnivalókat. Érkezéskor a recepción, kérésre segítünk összeállítani programjukat.

bottom of page